Nederlands Noors

Bomen hebben last van elektromagnetische straling

18-11-2010

Elektromagnetische straling heeft een negatief effect op de gezondheid van bomen. Dit blijkt uit recent onderzoek van onder meer de TU Delft, TNO en de TU Wageningen in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Bij het onderzoek werden in een proefopstelling onder meer twintig essen gedurende drie maanden blootgesteld aan zes stralingsbronnen. De straling waaraan de bomen zijn blootgesteld is opgewekt met wifi-accesspoints.
Bladeren dichtbij de stralingsbronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode ’loodglansachtige effecten’. Deze effecten blijken het gevolg te zijn van het afsterven van de boven- en onderepidermis van de bladeren. De ’loodglans’ wordt opgevolgd door verdroging en afsterven van een deel van het blad. Zaaiculturen van onder meer Arabidopsis en maïs - die waren blootgesteld aan de straling - lieten een vertraging zien in groei en bloei ten opzichte van de controlegroep in een identieke maar stralingsloze klimaatruimte.

Hennie Tuithof uit Alphen aan den Rijn signaleerde reeds in 2005 dat de bomen aangetast werden door straling van zendmasten. Zie artikel uit Leidsch Dagblad van 27 augustus 2005. Het onderzoek is aangezwengeld door ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn.
 

« terug