Nederlands Noors

Oostenrijkse verzekeringsmaatschappij neemt stelling tegen draadloze technologie

19-11-2010

Bron: Stop UMTS

In opdracht van de Oostenrijkse verzekeraar AUVA is onderzoek gedaan naar a-thermische effecten van elektromagnetische velden van mobiele telefonie, bij niveaus ver onder de huidige thermische blootstellingslimieten. In de studies op gezonde vrijwilligers, werden de gevolgen van de velden van de GSM-900 en UMTS-technologie gemeten in een dubbel-blinde studie. Sommige resultaten bevestigen internationale studies, terwijl andere nieuw waren, waarbij de meest belangrijke zijn; toenemende veranderingen in het EEG in het alpha-spectrum, vanaf ongeveer 5-10 minuten na begin van de blootstelling, en tot 50 minuten na het einde van de blootstelling.
Het onderzoek toonde aan dat het centrale zenuwstelsel reacties vertoont op blootstelling aan zwakke microgolven (0,1 W / kg of 1 W / kg) zoals die zich voordoen bij mobiele communicatie.

Studies aan eiwitten
Voor de experimenten op proteomische analyse werden dezelfde cellen (bindweefselcellen en lymfocyten) gebruikt als in studies aan DNA-schade. Dit bevestigde de veronderstelling dat er gevoelige en ongevoelige cellen bestaan. Effecten die in de lymphocyten niet werden aangetoond werden in bindweefselcellen wel ontdekt. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken werd niet alleen gekeken naar de hoeveelheid eiwit in de cel maar ook naar de nieuwe formatie activiteit (synthese) onder bestraling. Het werd voor het eerst aangetoond dat blootstelling aan straling van mobiele telefoons zorgt voor een significante verandering in het eiwit synthese profiel.

Zowel de neurofysiologische resultaten als ook de DNA-breuken en veranderingen in eiwitsynthese deden zich voor bij lage veldsterktes, waar het warmte-effect (thermisch effect) geen rol speelt. De resultaten van het project zijn een verdere bevestiging van het bestaan van a-thermische effecten.

Kijk voor een uitgebreider artikel op Stop UMTS.
Het volledige rapport kunt u downloaden als pdf.

« terug